RIASZTÓ

Az elektronikus védelmi rendszerek feladata a jelzés, a riasztásés nem utolsó sorban az elrettentés.

Egy jól látható, de mégis elérhetetlennek tűnő helyen elhelyezett sziréna eltántoríthatja a tolvajt, hiszen nem tudja kiiktatni az elsődleges behatolásjezőt.

A riasztó magát a betörést nem tudja megakadályozni, de legfontosabb szerepe, hogy meggátolja a nagy vagyoni kár okozását.

EZEK A VÉDELMI RENDSZEREK HÁROM FŐ RÉSZEGYSÉGBŐL ÁLLNAK:

  • Érzékelő egységekből. (Mozgás, nyitás, hang, hő, törés, nedvesség, rezég/fúrás, stb )
  • Riasztóközpontból és kezelőszervből.
  • Jelzőegységekből, melyek lehetnek optikai és akusztikus jelzők, illetve távfelügyeleti központba bekötött

készülékek.

A RIASZTÓRENDSZER:

Központ: Feladata a teljes riasztórendszer irányítása, ellenőrzése. Ide futnak be a különböző érzékelők jelei és innen indulnak ki a riasztási jelek is (pl. a sziréna felé) Általában egy fémdobozban helyezik el a transzformátorral és az akkumulátorral együtt.

Kezelő: Általában az előtérben elhelyezett billentyűzet, mellyek a rendszer ki- és bekapcsolását végzi, és amenynek visszajelzője különböző hasznos információkat szolgáltat önnek.

Mozgásérzékelő: a védett területen figyeli a megengedettnél nagyobb változásokat (pl. megengedett változás lehet a háziállat mozgása). Érzékelési távolságuk általában 10 métertől 18 méterig terjed. Az infra sugár tartományban érzékelő eszközök “nem látnak át” az üvegen és a falon, így a külső mozgás nem zavarja őket.

Nyitásérzékelő: az ajtó, ablak kinyitásakor az ajtó-ablak szárnynak az ajtó-ablak toktól való eltávolodását érzékeli.

Kisállat védett mozgásérzékelő: a mozgásérzékelők egy speciális fajtája, mely a védett területen lévő kisállatok mozgását kiszűri, és azokra nem ad riasztó jelzést. Azért használjuk őket, hogy a lakásának, házának riasztórendszerét Ön akkor is be tudja kapcsolni, ha kis kedvence otthon marad.

Üvegtörés érzékelő: az üveg betörését jelzi. Az érzékelő a hanghatást és a légnyomás változást egyszerre érzékeli. Így tudja kiszűrni a nem ablak betöréséből adódó törés jellegű hangokat, mivel pl. egy váza leesésénél nem jelentkezik az ablak betörésekor fellépő hirtelen légnyomás változás.

Kültéri fény- és hangjelző: Behatolás esetén fülsiketítő szirénahangot ad és erőteljesen villog. Az épület külső oldalán helyezzük el úgy, hogy segédeszköz (pl. létra) nélkül ne lehessen megközelíteni. Kinyitási, megrongálási, leemelési kísérletkor… automatikusan elindul a riasztás.

Beltéri fény-és hangjelző. Felépítése és feladata hasonló a kültérihez, de ezt a védett téren bellül helyezzük el.

Szabotázs védelem: A riasztórendszer egyes elemeinek külső, roszindulatú behatás elleni védelme. Cégünk csak olyan rendszereket készít, melyeknél pl. a mozgásérzékelők, központ, fény- és hangjelző.. ilyen jellegű védelemmel van ellátva. Így szétszerelés, megrongálás… kísérlete esetén azonnal riasztó jelzést adnak.

Vezeték nélküli rendszer: olyan riasztó rendszer, ahol az egyes elemek (központ, érzékelők, kezelő…) nem vezetékekkel kapcsolódnak egymáshoz, hanem rádió jelekkel. Ilyen rendszer telepítése gyorsabb, elkerülhető a vezetékezés, és ha egy érzékelőt később más helyre kell rakni (pl. a lakás átrendezése miatt), akkor sem kell újból vezetékezni, mint a vezetékes rendszerek esetén. Az érzékelőt egyszerűen csak át kell rakni a kívánt helyre.

Akkumulátor: A riasztórendszer központjába és a kültéri hang- és hangjelzőbe használjuk. Biztosítja, hogy áramkimaradás vagy a vezetékek sérülése, elvágása esetén is működőképes maradjon a rendszer.

Távfelügyelet: az Ön riasztórendszerének jelzéseit (pl. a riasztást) a távfelügyeleti átjelző továbbatja egy külső központba, ahol a diszpécserek fogadják és értékelik ezeket a jeleket. Riasztás esetén ez a diszpécser központ fogja Önt telefonon értesíteni, vagy a járőrt küldeni a riasztás helyére, például az Ön otthonához.

Kivonuló szolgálat: a diszpécserek utasítására kivonul a riasztás helyére és ellenőrzi a riasztás okát. Az ellenőrzés után a tapasztaltaknak megfelelően fog tovább tevékenykedni. Pl. feltartóztatja a behatolót, vagy a rendőrség kiérkezéséig őrzi a házat, lakást.